Pacienti so syndrómom suchého oka podľa lekárky Tóthovej pribúdajú

17.05.2009 Celý región

Bratislava 17. mája (TASR) - Pacientov so syndrómom suchého oka neustále pribúda. \"Je to choroba, pri ktorej nie je oko chránené slzným filmom, \" uviedla pre TASR oftalmologička Monika Tóthová.
Syndróm suchého oka je podľa nej spôsobený menšou produkciou sĺz alebo ich nižšou kvalitou. \"Ľudské slzy sa skladajú z troch vrstiev. Tuková zabraňuje rýchlemu vyparovaniu sĺz. Vodná je vodným roztokom, ktorý obsahuje soľ a udržuje rohovku a spojovku vlhkú a súčasne zabezpečuje ich výživu. Tekutina obsahuje soľ, kyslík, obranné látky a bielkoviny, \" vysvetlila lekárka dodajúc, že poslednou, treťou vrstvou je mucínová, teda hlienová vrstva, ktorá vyrovnáva povrchové nerovnosti rohovky a zabezpečuje priľnutie sĺz k povrchu oka.

Tóthová spresnila, že multifunkčný slzný film na povrchu oka zabezpečuje dobrú optiku, výživu oka a chráni ho proti baktériám a vysušovaniu. \"Kvalita slzného filmu sa mení napr. u žien kvôli hormonálnym zmenám po štyridsiatom roku, pri rôznych typoch ochorení, užívaní liekov a podobne, \" dodala.

Množstvo slzného filmu a jeho kvalitu v očiach nepriaznivo ovplyvňuje aj množstvo vonkajších faktorov. \"Medzi najdôležitejšie patria dlhodobá práca s počítačom, pozeranie televízie, pobyt v klimatizovaných priestoroch, ale aj pôsobenie rôznych druhov chemikálií vo vzduchu, \" vysvetlila. Pri práci s počítačom ľudia oveľa menej žmurkajú, čím sa slzný film dostatočne nerozotiera po povrchu oka a oko sa vysušuje.

Príznakmi \"suchého oka\" sú pálenie, rezanie očí, pocit cudzieho predmetu v oku, a paradoxne aj slzenie, kedy si oko na vyváženie deficitu ako kompenzačný mechanizmus začne vytvárať slzy. Odstránenie vonkajšej príčiny a umelé zvlhčovanie povrchu oka príznaky zmierňujú. Podľa Tóthovej trh ponúka dostatočné množstvo foriem zvlhčujúcich prostriedkov - od kvapiek cez očné gély až po očné spreje.
 

Vyberte región